Gueopic torna a trencar fronteres amb l’autisme en una acte solidari.

Per segon any, l’entitat que dona suport a les famílies de persones amb discapacitats comunicatives ha acostat la realitat de l’autisme a la població en un gran acte al Foment. La música ha tingut un paper rellevant, amb un castell dins una sardana i la interpretació de ‘La casa del sol naixent’ ajuntant a músics de cinc dècades diferents.

La reivindicació és la mateixa: conscienciar a la població en general sobre què és l’autisme. I la forma de fer-ho, vist el bon resultat de l’any passat, també. Això sí, amb algunes novetats perquè segueixi sent atractiva. És la festa del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, que es commemora el 2 d’abril però que a Molins de Rei es va celebrar el dissabte 7 d’abril en una festa al Foment.

20180407_dan_costa_dia_autisme_021

Secuencia 01.Imagen fija001

20180407_dan_costa_dia_autisme_002

El que no va canviar va ser el manifest. “La situació segueix sent la mateixa, no ha canviat, i per tant les reivindicacions segueixen igual”, explica a Viu Molins de Rei Dani Andreu, fundador de l’entitat. L’any passat ja demanaven més visibilitat per una malaltia que afecta més gent del que sembla, i al mateix temps més recursos públics per ajudar a les famílies de les persones afectades. La cosa no ha canviat gaire, però Gueopic segueix intentant que almenys la primera part vagi canviant mica en mica amb actes com aquest.

20180407_dan_costa_dia_autisme_014

Cinc dècades tocant ‘La casa del sol naixent’

La gran novetat d’aquest any va ser la interpretació de ‘La casa del sol naixent’, la versió del ‘The House of the Rising Sun’ que va popularitzar el grup de Molins de Rei Els Dracs. Ja es va tornar a sentir per la Festa Major del 2016 en el retrobament de la banda, però aquest cop qui l’interpretava eren homes de diferents èpoques diferents i que havien format part de diferents grups de música. “Hem ajuntat cinc generacions: els 60, els 70, els 80, els 90 i els 2000”, explica Andreu.

 

Aquests eren Jordi Carreras (Els Dracs), Joan Calduch (Detectors), Jaume Aresté (Edison), Sergi Carós (EdTulipa), Alfons Peñas (Veu i Música), Gerard Capdevila (Red Banner) i Jan Carreras, el fill del cantant d’Els Dracs Jordi Carreras i que ja va aparèixer en el concert de retrobament d’Els Dracs.

Poesia, música, sardanes i castells

D’altra banda, hi va haver un moment teatral: ‘Sueños’ va fusionar poesia i música amb un toc crític. Mentre Antonia Peñas posava la música cantant ‘Canción de cuna para dormir a un negrito’, de Xavier Montsalvatge, l’actor de doblatge Lluís Posada posava la veu recitant el poema ‘Tengan dulces sueños’, de Dídac Rodríguez, que incloïa un punt de crítica política.

20180407_dan_costa_dia_autisme_003

Si bé l’any passat també van actuar els Matossers de Molins de Rei, aquest cop van fer-ho d’una forma ben peculiar. Van fer un pilar dins d’una sardana,que anava a càrrec de l’Agrupació Folklòrica interpretant ‘La ràdio nostra’ de Tino García.

20180407_dan_costa_dia_autisme_005

L’espot

La resta va mantenir el mateix format que l’any passat però amb variacions. L’espot que l’any passat protagonitzava Karra Elejalde aquest any ha mostrat a l’actor Oriol Roig parlant ‘Del revés’. Fa viure a l’espectador el que és tenir una discapacitat comunicativa. I també, que es tracta d’una discapacitat invisible perquè a diferència de les altres no es percep a simple vista.

La colla del Pic va tornar a interpretar la cançó Gueopic, com ja ho van fer l’any passat. Eren els mateixos alumnes del Col·legi Virolai, que l’any passat feien 3r i ara fan 4t. Els Dimonis també van fer una tabalada, compaginant-ho amb la batucada solidària que es feia al mateix moment.

20180407_dan_costa_dia_autisme_004

Andreu està molt satisfet amb el resultat: “Va ser molt emotiu. Hem aconseguit l’objectiu de conscienciar a la gent i va venir moltíssima gent”. Això encara té més mèrit tenint en compte que aquest cap de setmana hi havia tants actes que se solapaven els uns als altres.

20180407_dan_costa_dia_autisme_006

20180407_dan_costa_dia_autisme_013

20180407_dan_costa_dia_autisme_012