Gueopic mostra la cruesa del confinament pels infants amb autisme sever

 

Gueopic mostra la cruesa del confinament pels infants amb autisme sever

Ho fa mitjançant dues peces audiovisuals, una d’elles feta en el context de la celebració del dia mundial de conscienciació sobre l’autisme, el 2 d’abril.

Dani Andreu a casa amb el seu fill // cedida

Aquest dijous, dia 2 d’abril, se celebra el dia mundial de conscienciació sobre l’autisme. Conscienciar és, precisament, el que ha volgut fer Dani Andreu, president i fundador de l’associació Gueopic i pare d’un nen amb trastorn de l’espectre autista sever. Ho ha fet mitjançant dos vídeos que mostren la dura realitat del dia a dia que viu el seu fill, i tants altres, que veuen la seva vida truncada pel confinament. Les peces audiovisuals també volen ser la resposta a una societat que, sovint, critica i fereix des del desconeixement.

‘Les dues cares de la mateixa moneda’, és un curtmetratge que ensenya com l’ansietat del nen, que no es pot expressar amb normalitat, augmenta per moments. Aquests infants “funcionen amb rutines, que ara s’han trencat” i, per tant, el seu fill “està totalment desubicat”, ha explicat Dani Andreu.

Vídeo realitzat per Dani Andreu, de Gueopic

Tal com es pot observar al vídeo, el nen “té reaccions bones però també molt dolentes”, ha lamentat, i ha reconegut que, durant la gravació, “volia deixar el mòbil i posar-me a plorar, però sabia que si parava, no podria ensenyar el que estava passant”.

La peça audiovisual també vol conformar una denúncia social al fet que, durant aquests dies de confinament per la pandèmia del coronavirus, es recomani a les famílies que surten a passejar amb els fills que pateixen autisme que s’identifiquin amb alguna mena de peça blava per evitar que els increpin, com per exemple un braçalet, una jaqueta o un mocador. Dani Andreu lluita, des de Gueopic, “per treure aquestes etiquetes”, que no ajuden a conscienciar.

“La gent es pensa que l’autisme és el que surt a les pel·lícules, però no és així: cada nen amb autisme és diferent”, ha conclòs. “El meu fill no podrà anar a la universitat, com es mostra a les sèries”. Tot i així, “gràcies a la perseverança”, el nen “pot fer la seva vida”. En aquest sentit, ha explicat que la majoria de persones no saben què és aquesta condició, tot i que “1 de cada 80 infants al món neix amb autisme”.

Espot “Entre caminos” coincidint amb el dia internacional

El segon vídeo correspon a un espot que Dani Andreu ha gravat amb motiu d’aquest dia internacional de conscienciació. Segons ha explicat, el protagonista, que camina per un laberint amb les mans lligades, els ulls i la boca tapats, és una metàfora que intenta explicar com és “aquest món tan complicat”. En aquest sentit, les xinxetes clavades a les plantes del peu del mostren el dolor i la dificultat de viure amb aquesta condició, “que no trastorn”, com se sol anomenar.

Spot “Entre caminos” // Gueopic

El desenllaç, on l’escena passa de blanc i negre a color, representa l’esperança, la cara amable de l’autisme.

Insults des dels balcons

Malauradament, el desconeixement d’algunes persones ha fet viure situacions molt desagradables a les famílies que han de sortir a passejar amb els infants durant aquests dies de confinament. “Ho fan perquè, a vegades, la situació es torna inaguantable”, ha explicat Dani Andreu, “i han d’aguantar que la gent els insulti des dels seus balcons”, per haver sortit al carrer.

El fundador de Gueopic ha explicat que, en tres setmanes de confinament, tan sols ha sortit a passejar un dia amb el seu fill, “per sentit comú”, ha dit, i perquè el nen va aguantant. A més, és molt vulnerable i el temps tampoc acompanya. Per tant, passen el confinament a casa, amb tot el que això comporta.